Peltomiehen rukous Lakeuden Risti 3.4.2011

Vuosikymmenten takaa

Peltomiehen rukous tuo viestiä lähes 30 vuoden takaa. Jorma Panulan säveltämä ja Pekka Santalan sanoittama suvivesper taltioitiin maaliskuussa Roihuvuoren kirkossa ja nyt samat muusikot toivat esityksen myös Kurikkaan ja Seinäjoelle.

Hyväntekeväisyyttä

Lakeuden Ristin konsertin tuotto menee lyhentämättömästi Japanin maanjäristyksen katastrofiapuun SPR:n kautta. Kuoro aloittikin esityksen japanilaisella sävelmällä Kojo no Tsuki (Maria, korjaa, jos se ei olekaan tämä…).

Peltomiehen rukous ja solistin urakka

Suvivesperin juoni kuljetetaan solistin, kuoron ja poikaryhmän kertomana. Solistina on kurikkalaissyntyinen basso Jaakko Hietikko. Urakka on aikamoinen, sillä teos ei juurikaan tarjoa lepopaikkoja solistille.

Kokonaisuus etenee nopeasti. Välillä aivan hätkähtää, kun havahtuu ajatuksistaan ja monta säkeistöä on kiritty eteenpäin. Modernia ja varsin moni-ilmeistä sävellystä on vähän vaikea kuunnella, sillä ainakaan minun tottumattoman korva ei tunnista paljoakaan toistoja eikä teemojen muuntelua. Pikemminkin sävellys pitää hereillä yllätyksellisillä koukuilla ja variaatioilla.

Urkuparvella

Kuuntelen esitystä urkuparvelta. Tulin vähän myöhässä paikalle ja ajattelin, että vähäeleisesti otan paikkani parvelta. Harmittelin sitä, sillä pitkä etäisyys laulajiin ja soittajiin vei seuraamisesta yhden elementin. Kyllä soitto ja laulu pitää myös nähdä. Siksi on livekeikat ja konsertit.

Äänessä ammattilaiset, vahvat harrastajat ja yleisö

Jousissa soittivat Eeva Haapamäki, Mirka Malmi, Jussi Tuhkanen ja Miika Uuksulainen. Ammattisoittajia, sain tietää ja hyviä sellaisia.

Kuorosta ohjelma kertoo hauskasti: entisiä Seinäjoen Tyttökuoron laulajia ja entisiä Veräjäpellon kuoron laulajia. Entisyys ei tässä ole mikään haitta eikä este. Minulle se kertoo lapsuuden ja nuoruuden vahvan harrastuksen ja sitoutumisen merkityksen tunnustamisesta, oppimisen syvyydestä, kiinteästä yhdessätekemisestä omassa kuorojoukkueesa. Vahvaa osaamista, harrastamiseen vihkiytymistä.

Nuoret laulajapojat tulevat Nuorisokuoro Lurituksesta. Lahjakkaita ja osaavia poikia, jotka odottelivat omia osiaan urkuparvella kaikessa rauhassa.

Esitystä johti Jorma Panula. Peltomiehen rukouksen uudelleentaltioinnit ja esiintymiset ovat osa Jorma Panulan 80-vuotisjuhlallisuuksia.

Soi kunniaksi Luojan -virsi loppuun ja siihen sai yleisö yhtyä. Urkujen säestyksellä saimme veisata toisen ja kolmannen säkeistön. Sanat olivat vanhasta virsikirjasta.

Esitykset saanevat jatkoa, jos muusikoiden aikataulut antavat siihen myöden. Toivotaan, että kaikki järjestyy.

Ohjelma maksoi 10 e. Esitys kesti vajaan tunnin.

Kuuntele Hanne Orrenmaan ennen taltiointia tehty radiohaastattelu (YLE Pohjanmaa 18.3.2011).

Kategoria(t): kirkkomusiikki Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s