Vain hiljaisella on korvat kuulla, Koivu ja tähti –runotapahtuma, 6.1.12, Törnävän kirkko, Seinäjoki

Alun tunnelmia

Törnävän kirkon ympärillä on pientä pörinää jo reilusti ennen esitystä. Mekin menemme nyt ajoissa, että saamme hyvät paikat. Nähdä ja kuulla.

Lipunmyynnissä itse säveltäjä Kaj Chydenius istuu penkissä ja toivottaa näin yleisön tervetulleeksi.  Joku pyytää nimikirjoituksen ohjelmaan. He keskustelevat vinyylilevyistä ja niiden comebackista.

Suomalaista runoutta

Kaj Chydeniuksen sävellyksiä tulkitsee yksi hänen tämänhetkisistä luottolaulajistaan, Taru Nyman.  Kuulemme mm. Aaro Hellaakosken, Jaakko Haavion, Eino Leinon, Mirkka Rekolan ja Saima Harmajan runoihin sävellettyjä lauluja. Suurin osa näistä sävellyksistä on tehty 2000-luvulla. Upea elämäntyö on jatkunut pitkään ja jatkuu yhä.

Lauluja on yhteensä 23. Ne esitetään viiden eri teeman kautta. Ensimmäisenä teemana on luonto ja viimeinen on otsikoitu Tuntematon tupa. Jonkinlainen kaari piirtyy.

Runolaulu – runon uusi taso 

Taru Nyman laulaa selkeästi ja kirkkaasti. Hän antaa runon sisällön sanoa. Nymanin äänestä ja tyylistäkin tulevat mieleen Chydeniusta aikaisemmin esittäneet (ehkä Monna Kamu, Aulikki Oksanen). Kuuntelu on matkantekoa muistoihin, runojen kuvat vilahtelevat silmieni edessä.

Laulajan ääni ja tulkinta sopivat sävellyksiin. Esityksessäkin näkee hienoa yksituumaisuutta. Chydenius katsoo päättäväisesti Nymaniin aina ennen uutta esitystä. Sukupolvet ylittävää yhteistyötä.

Pakattu ajatus

Mietin, miten luen runoa, hiljaa tai ääneen. Nyt kun kuuntelen, nämä ovat tuttuja, mutta toisia. On uskomatonta, miten sävellys nostaa esiin uusia kulmia runosta. Niitä esitys vielä vahvistaa. Rytmi ja melodia – ne lukevat runon meille ääneen niin, että huuto on hurjempaa, kysymys vaativampaa, epäily arempaa kuin mitä teksti olisi itse lukien.

Jos runo on pakattu ajatus, mitä voisi olla sävelletty ja esitetty runo?  Entistä suljetumpaa vai raapiiko melodia runon pintaan aukkoja? Melodian ja rytmin kautta runo avautuu, purkautuu paketista eri tavoin. Toiset avataan kääre kääreeltä, toiset hierretään auki. Pienen kivunkin kautta, nielaisten tai asentoa vaihtaen kuuntelija pysähtyy. Runo tulee likelle.

Vain hiljaisella on korvat

Vain hiljaisella on korvat kuulla -otsikon alle yleisö pysähtyi kuin kuusen alle. Kuuntelijoiden keskittynyt joukko yltyy lopussa taputuksiin. Saamme encoren: Täällä pohjantähden alla. Siitä oli hyvä lähteä kuutamoon ja viedä kynttilä ystävän haudalle. Hän olisi ollut tässä konsertissa, jos tähdet olisivat olleet toisin.

Hinna: Liput 10 e. Levyjä on myynnissä (15 e) – ne myydään loppuun konsertin jälkeen.

Kuvat: Liisa m., teksti: Leena e.

Kategoria(t): laulumusiikki, live-musiikki, runous Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s