Kierrätysmuotinäytös & Kirjalöytö Outlet, toukokuussa 2012, Mynämäki & Forssa

Kirjavinkkarina saa tehdä hommia monenlaisissa tilaisuuksissa. Se on haastavaa ja mielenkiintoista normaalivinkkauksen lomassa. Eipä ole työ tylsää, kun äkisti pääsee kokemaan suuria vaaroja. Koen kaiken uuden ja erilaisen aina suurena vaarana epäonnistua, mikä kiihottaa aina tekemään parhaansa. Minulle suuri vaara on aina myönteinen uhka.

Kansainvälistä muotia (ja rooliasuja) kierrätysmateriaaleista

”Maailman parasta kirjastotiskin käyttöä”, totesi Mynämäen kirjastotoimenjohtaja Viktoria Kulmala, nähdessään nuoret esittelemässä kierrätystavarasta valmistettuja asuja kirjastonsa paljaaksi riisutulla ja matolla peitetyllä lainaus- ja palautustiskillä.

Viktoria oli tavannut Novgorodissa Vologdan Ekologisen kirjaston johtajan Olga Samsonovan ja saman tien tämän kekseliään kirjastonjohtajan päässä oli syntynyt idea muotinäytöksestä, jossa 10 vologdalaista ja 10 mynämäkeläistä lasta esitteli itse kierrätysmateriaaleista valmistamiaan mielikuvituksellisia rooliasuja. Mynämäessä MLL:n paikallisosaston kädentaitokerho Tikkurin lapset olivat valmistaneet asut ohjaajiensa Riitta-Liisa Aallon ja Leena Gustafssonin opastamina. Materiaaliksi olivat kelvanneet niin vanhat sateenvarjot, leikkausaliliinat, kahvipussit, tölkit, kravatit, pakkausmateriaalit, karkkipaperit, viinirypälerasiat, pahvilaatikot, pitsiverhot, rautalankahenkarit, foliot, lyhyesti sanottuna kaikki mahdollinen krääsä, minkä heitämme roskiin.

Viktoria Kulmala oli pyytänyt minua tekemään pieniä kirjavinkkejä kierrosten väliin. Mutta jo ensimmäisessä näytöksessä oivalsin, että kirjavinkit eivät sovi tähän. Niinpä etsin nopeasti asuryhmiin istuvia runoja, aivan kuin olisin aavistanut vieraittenkin tehneen samoin. Se toimi. Viime vuosien valtavan hienosta lastenrunotuotannosta löytyi helposti sopiva runo kullekin asukokonaisuudelle. Kahdella koululla tein sitten sitä tavallista kirjavinkkausta muotiesityksen jälkeen.

Lue lisää Naantalin ja Raision Kaupunkiuutisista.

Forssa on in: siellä on Kirjalöytöoutlet

Kun Munckin Pera kysyi: – Miten sinut saisi Forssaan?, vastaukseni oli:- Kutsumalla. Ja niin Pera kutsui ja niin minä menin.

Forssan tehokas kirjakauppias oli järjestänyt Kutomon tehdashalliin Kirjalöytö outletin. Mukana tempauksessa oli suurin osa kustantajista. Iso tehdashalli oli täynnä kirjalavoja, joilla kirjapinot seisoivat hinnan mukaan järjestettyinä: euron lavoista hinnat kohosivat 25 euroon, mutta eniten taisi olla kolmen, viiden ja kahdeksan euron lavoja. Yli kahdenkympin uutuuksia oli vähemmän.

Miten sormet syyhysivätkään hypistelemään, muisti kelasi omia kirjahyllyjä ja kirjavinkkarin klassikkokassista puuttuvia kirjoja!

Mutta ensin työ ja sitten vasta löytöleikki. Sain tehdä kirja- ja runovinkkausta esiintymislavalla mikrofonin kanssa ennen kuin Peran ehdotuksesta lähdin hallia kiertämään mikki kädessä. Teinilän Leena oli tarkkana tyttönä jo katsastanut hallin ja saattoi muutaman kirjanvinkin jälkeen sanoa: – Löytyy tuolta viiden euron tai kolmen euron lavalta.

Kirjalavoja saattoi hyvin kutsua myös tarjottimiksi: tarjolla oli lapsille ja aikuisille, makeaa ja karvastelevaa, helposti sulavaa ja hitaasti maisteltavaa kirjallisuuskattausta.

Kisaturistit kiittävät vierasbloggauksesta Marja-Leena Mäkelää. Jutussa kirjavinkkari Marja-Leena raportoi kulttuurikokemuksistaan Etelä-Suomen kiertueella.

Kategoria(t): Kirjallisuus, Muoti Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s