Yleisurheilun EM-kisat, la 30.6.12, Olympiastadion, Helsinki

Ensimmäiset yleisurheilun arvokisat – meille

Jo Seinäjoen asemalla aistii kisatunnelmaa. Fiilis jatkuu junassa: kisaturisteja on matkalla stadikalle. Helsingissä kävellään Finlandia-talon takaa, Hesperian puiston kautta ja Suomen kansallisoopperan takapihalta Mäntymäen kentälle ja sieltä Olympiastadionille. Matka on noin 2,5 km. Kaunis ja nopea reitti, jota kävellessä pääsi jo sporttitunnelmaan. Kaupunkilaisten seassa hyssytteli myös joku urheilija maansa edustusasussa.
Juhlan tunnelma nousee, kun torni alkaa näkyä. Aikaisemmin olemme käyneet vain Kalevan kisoissa, joten kisaodotukset ovat korkealla. Nyt saa nauttia yleisurheilun EM-kisoista Helsingissä.

Kisatorin kautta katsomoon

Aamulla tori oli vielä aika autio ja esittelijät energisiä. Käymme ostamassa viralliset kisapinssit. Myyjä puhuu vain englantia! Muistelemme, että kisakaupan tarjouskilpailun voitti joku ruotsalainen firma, joten henkilökuntakin tullee sieltä.

Katsomossa on väljää ja aika viileää. Tuuli vonkuu joka suuntaan. Meillä on paikat F-osiosta, joten edessä on kaarre, moukarihäkki ja sen takana keihäänheiton vauhdinottorata. Vesiesteen aita on kukitettu. Tänään ei sen ylitse pongita.

Viereen tulee kisaniilo ja toiselle puolelle kisaniinoja. Niilo tuskailee seiväshyppääjien sähellystä, niinat juttelevat kinesioteippauksesta ja OMT:sta.

Päivän lajit

Seuraamme seuraavia lajeja:

  • naisten kiekon karsinta – rytmilaji, jossa Sanna Kämäräinen ja Tanja Komulainen eivät yllä omalle tasolleen.
  • miesten 4 x 100 m viestin alkuerät – Jonathan Åstrand (se mieskeiju) aivan meidän silmien alla
  • naisten 7-ottelu – Niina Kelo on stagella, Ninan äiti ja Tero katsomossa
  • miesten seiväshypyn karsinta – hyppäävät toisessa päädyssä, emme näe kovin hyvin, mutta joltakin katkeaa seiväs ja suomalaiset limboilee
  • naisten 4 x 100 m – Slovenian joukkueessa pinkoo 52-vuotias Merlene Ottey, joka sanoo haastattelussa vain rakastavansa juoksemista niin paljon
  • miesten 1500 m välierät – Niclas Sandellsin hurja kiri! Näimme kaarteessa, miten Niclas irvisti, jopa vähän suuttui, kun joku pökki tilaa. Siitä tiesi, ettei tämä juoksija anna periksi. Katsomo aivan tärisi loppukirin aikana.

10 syytä astua yleisurheilukatsomoon

Jotkut ovat pomiloineet, onko järkeä lähteä kisakatsomoon, kun kotisohvalta näkee suoritukset paremmin. Onko järkeä? En tiedä, mutta ainakin se on kivaa.

1. Näkee enemmän. – Valmistelut, jälkipelit.
2. Näkee omin silmin, ei ohjaajan valikointeja.
3. Kuulee paremmin. – Sekä katsomon että urheilijoiden kommentteja. Kuulee suoritusten äänet. Kuulee hiljaisuuden – hyss – ennen juoksujen starttipamausta.
4. Aistii olosuhteet. Puuskittainen tuuli kiertää, sade sotkee hyppypaikat.
5. Näkee toisia kisaniinoja ja -niiloja.
6. Näkee urheilijoita tosi läheltä. Ne singahtelevat myös katsomoon kuin vuorikauriit. Tulevat jututtamaan tuttuja ja läheisiä.
7. Näkee entisiä ja nykyjulkkisia, kuten boscobryggarekalliomäkiarhinmäki…
8. Oppii kaikenlaista seremonioista, kisatoimitsijoiden tehtävistä, lajeista.
9. Nauttii jokaisesta suorituksesta, ei vain parhaista, ei vain suomalaisten. EM-kisaedustus on kannustusten arvoinen asia.
10. Nauttii jokaisesta suorituksen osasta. 10 000 m:n juoksun jokainen kierros, jokainen kaarre on kiinnostava. Televisiosta koko juoksua ei jaksa katsoa intensiivisesti.

Pari harjoitteluideaa

Valkut nappasivat pari sovellettavaa harkkaideaa. Ehkä pesiskerhossa?

  • vauhtijuoksu seipään kanssa
  • viestijuoksun vaihtojen harjoittelu

Muuta: söimme 10-ottelu-buffetissa. Makkaroita, salaatteja. 10 e.

Katselin syödessä, kun betoni kukki. Stadionin seinissä ja katosssa oli kiipeilyseinän tarttumaotteita. Korumainen näky.

Oli muuten kylmä. Lähes hyistä. Oli pimeä. Oli kolkkoa. Juuri nämä stadionin oleilutilat ovat aika ikävät. Maksava asiakas maksaa myös oheispalveluista ja haluaa viihtyä tauoillakin. Vessat on remontoitu hyvään kuntoon. Muun remontin tulokset nähdään aikanaan.

Yllättävää

Iltakisassa sade säikäytti sokerituristit pahimman kerran:
Kisaturisti 1 – DNS
Kisaturisti 2 – DNS

Olosuhteet olivat majapaikan kisakatsomossa mukavammat, vaikka tunnelmassa todennäköisesti hävisimme.

Kivaa: Käsiohjelma oli täydellinen, ajantasainen tilastohullun tietopaketti. Vain 5 e. – Lisää tilastoja ja muuta tietoa European Athletics Associationin sivuilla.

Teksti: Leenae
Kuvat: Liisam

Advertisement
Kategoria(t): Yleisurheilu Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s