Ottaa sydämestä, Seela Sella!, ma 20.5.13, Seinäjoen kaupunginteatteri

Tendenssinäytelmissä on riskinsä. Ilmiselvän sanomisen ja kertomisen pakko voi tehdä teatterista väsynyttä ja väljähtänyttä aivan muista tarkoituksista ja tavoitteista huolimatta. Tuota riskiä aistin ilmassa nytkin, mutta Seela Sella ja Arttu Kapulainen onnistuvat väistämään pahimmat pateettisuuden karikot.

Terveyspoliittinen näytelmä

Seinäjoen kaupunginteatteriin näyttää kertyvän enimmäkseen naisia ja enimmäkseen keski-ikäisiä tai sen jo ylittäneitä. Terveys ja erityisesti uhka sen menettämisestä on jo itse koettua ja omakohtaista. Osa katsojista on kenties omaishoitaja –  puolisolleen, lapselleen, vanhemmalleen.

Näytelmän teema puhuttelee ja on niitä ”aina ajankohtaisia” asioita. Mikä on terveydenhuollon tila ja tulevaisuus Suomessa? Kuka minua ja meitä hoitaa nyt ja huomenna? Keitä ja millaisia sairauksia ylipäätään hoidetaan ja miten? Näihin kysymyksiin näytelmässä haetaan kurkistuskulmia, yksityiskohtia ja kärjistyksiä.

Mono- ja dialogia 

Teksti on kahden näyttelijän varassa. Seela Sella ja Arttu Kapulainen tulevat lavalle välillä yksin ja välillä kaksin. Iäkkäämpi nainen, karismaattinen Sella ja nuori mies Kapulainen täydentävät hyvin toisiaan. Pikkutarinat ja kohtaukset rullaavat mukavasti eteenpäin. Musiikki rytmittää tarinan pätkiä ja tihentää tunnelmaa.

Yksittäisistä kohtauksista puhuttelevat eniten ikääntyvän mielenterveyspotilaan kertomus, lesken tarina hautajaisten jälkeen ja ylilääkärin monologi. Roolien asettelussa on onneksi toimittu niin, ettei Sella ole aina automaattisesti se hoitoa saava (sitä odottava) vanhus vaan hänet nähdään myös mm. lääkärin roolissa.

Liian totta, ei tarpeeksi totta?

Todet ja vakavat aiheet puhuttelevat ja hassun hauskoista jutuista huolimatta yleisö hörähtelee vain paikoin. Koomisten tilanteiden sisällä traagisuus on läsnä alleviivaamatta. Nämä ihmiset tietävät tämän. He ehkä tietävät enemmän.

Seela Sella on vahva ja osaava ammattilainen. Häntä voi sekä ihailla että kunnoittaa. Hän liikkuu ja ilmehtii osuvasti, on ketterä ja oivaltava askelissaan. Arttu Kapulaisen poikamainen olemus imee Sellan osaamista joka hetkessä. Hän pysyy kokeneen kollegan mukana hyvin.

Ottaa sydämestä, Seela Sella! -näytelmän on tuottanut KP-ideat ja sitä esitetään ympäri Suomea vielä ensi syksyn (2013) aikana. Suosittelen. Ihan näyttelijätyön takia.

Teksti: Leenae

Kategoria(t): teatteri Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s