Matka Armeniaan – runo- ja musiikkiesitys Osip Mandelstamin runoista, Koivu ja tähti –tapahtuma, 6.1.15, Hyllykallion seurakuntakoti

Kuva: Liisa Mäki

Kuva: Liisa Mäki

Jussi Lehtonen (näyttelijä), Ulla Lampela (sello) ja Ville Syrjäläinen (lyömäsoittimet) muodostavat kolmikon, joka luo yhtenäisen ja napakasti rytmitetyn esityksen. Pohjana ovat runot, mutta musiikki ei jää taustalle vaan ottaa oman paikkansa tässä dialogissa.

Runoilija Osip Mandelstam

Tekstit ovat Osip Mandelstamilta (1891–1938). Tekstien kehyksenä on matka Armeniaan vuonna 1930. Matkaan liittyvää proosateosta ei ole kokonaisuudessaan suomennettu, mutta Marja-Leena Mikkola  on kääntänyt  sia siitä tätä runoesitystä varten. Esityksen runot löytyvät lähes kaikki Kivitauluoodi-kokoelmasta. Muutama vuosi Armenian matkan jälkeen Stalinin vaino johti Mandelstamin pidätyksiin ja karkotuksiin. Hän kuoli siirtoleirillä 1938.

Ulla_Jus2

Kuva: Liisa Mäki

Esityksessä runot ja musiikki vuorottelevat. Kun puhe päättyy, musiikki alkaa. Välillä ne limittyvät toisiinsa. Puhe-Lehtonen kävelee sello-Lampelan ja lyömäsoitin-Syrjäläisen lähelle ahneesti kuunnellen, katsoen kuin haastaen keskusteluun. Hassua. Lehtonen puhuu tästä kerrosteisuudesta esityksen jälkeen. Hän kokee, että välillä puhe muuttuu musiikiksi ja välillä taas musiikki alkaa puhua.

Ville2

Kuva: Liisa Mäki

Ararat, musiikki, laulu, tanssi – armenialaista perintöä

Kuva: Liisa Mäki

Kuva: Liisa Mäki

Esitys on ohi nopeasti. Esiintyjät ja yleisö jäävät vielä keskustelemaan. Helena Turja kertoo Armeniasta. Saamme lisää tietoa kansan historiasta ja sen kokemasta julmuudesta 100 vuotta sitten ja jo sitä ennenkin. Kansanmurha, etniset puhdistukset, tuhotyöt johtivat monien armenialaisten maanpakoon. Kulttuuri on jäänyt elämään. Riippumatta siitä, missä maassa armenialainen asuu, ovat musiikki, laulu ja tanssi sekä Ararat-vuori edelleen tärkeitä.

Jussi Lehtonen kertoo, että esitystä on esitetty erilaisissa palvelukodeissa ja -laitoksissa ihmisille, jotka eivät helposti pääse kokemaan teatteria tai muuta taidetta. Vastaanotto on ollut kiinnostava ja Lehtonen kannustaakin teattereita viemään esityksiään ulos saleista uusien yleisöjen äärelle.

Jussi_Ville

Kuva: Liisa Mäki

Tästäkin tilaisuudesta sai muutamia hyviä lukuvinkkejä, tällä kertaa Armeniaan liittyen. Niihin pitää palata. Samoin armenialaistaustaisten muusikoiden muodostaman yhtyeen System of a Downin musiikkiin.

Liput 10 e. Käytiin konsertin jälkeen vielä iltakahveilla ja sämpylöillä Hyllykamarissa.

Teksti: Leenae Kuvat: Liimaki

Kategoria(t): Kirjallisuus, Musiikki, runous Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s