Romeo ja Julia, Seinäjoen kaupunginteatteri, la 24.1.15, Seinäjoki

WP_20150124_008Moni on kehunut tätä näytelmää. Syksyllä ensi-illan saaneen klassikon Romeo ja Julia toteutusta Seinäjoen kaupunginteatterissa on pidetty tuoreena ja raikkaana. Antti Mikkolan ohjaus kiinnostaa, myös Lauri Siparin käännös.  Extempore-mielellä hankittiin viikolla liput lauantain päivänäytökseen.

Klassikko kiinnostaa

Alvar-sali täyttyy vain alariveiltä. Paikalla on nuoria, joita näytelmän ikirakkaustarina varmasti kiinnostaa. Paikalla on myös muoria, jotka ovat voineet nähdä William Shakespearen näytelmän monia versioita vuosien varrella. Ehkä myös sen vuoden 1968 Jouko Turkan ohjaaman näytelmän Seinäjoella, josta käsiohjelmassa pyydetään aikalaiskokijoiden kommentteja. Kommentista saa vapaalipun.

Paikallistettu näytelmäteksti

Näytelmän johdannossa käy jo selväksi, että teksti on ajanmukaistettu ja paikallistettu. Romeo ajelee kavereidensa kanssa mopoautolla. Julia ja Romeo viesteilevät toistensa kanssa selfie-kuvien avulla. Sukuriidan syiksi ja näyttämöpaikoiksi on asetettu Seinäjoki ja asuntomessualue. Fyysisempi matsi sukujen miesten välillä käydään golfmailamiekat aseina. Teksti on herkullista kuultavaa. Repliikit menevät vain niin nopeasti, ettei niistä ehdi aina nauttia. Välillä riimitetty, välillä tavallinen replikointi toimii. Jatkuva riimitys olisi työläämpää seurata, joten tavallinen puhe antaa kuulijalle lepohetken.

Huippuhetkiä

Näytelmän onnistuneimpia kohtauksia on nuorten rakastumisen kuvaus. Julia ja Romeo kuplivat, puhe räpeltää ihanasti, ilmeet ja eleet liikkuvat isoissa kaarissa. Tulee mieleen luontoelokuvien, välillä koukeroisetkin, kosiomenot. Pisteet näyttelijöille Anna Ackermanille (Julia) ja Topi Kohoselle (Romeo).

Jo aikaisemmin kehollisena ja fyysisenä näyttelijänä onnistunut Liisu Aurasmaa on erinomainen Benvolion roolissa. Nuoren miehen pehmeä kovuus, jatkuva levottomuus ja epävarmuus sekä yritykset peittää se näkyy joka eleessä, askeleessa, tavassa olla.

Yksittäisistä roolisuorituksista viehätti myös Maria Pere (Paris). Roolin näyttelijätyön lisäksi pisteet voi antaa puvustukselle ja kampaajalle.

Hidastettuna toteutettu taistelu- ja tappelukohtaus jäi varmasti monien mieleen. Elokuvallinen momenttumi vaikutti ihan urheilusuoritukselta, joka pätkitään elementeiksi hidastusten avulla.

Tekniikka pelaa

WP_20150124_010Tekniikalle annamme pisteet. Näytelmässä kuvan, äänen, videopätkien, kuvien, näyttelijöiden toiminnan synkronointi onnistuu hyvin. Valot ja videot ovat itsessään kiinnostavaa seurattavaa.

Tuoreita kommentteja

Yleisö kommentoi näytelmää, he kehutavat tekniikkaa ja valoja, surevat surullista loppua, tykkäävät kokonaisuudesta ja toteavat, että näytelmä oli hyvä ja kannatti tulla se katsomaan. Samaa mieltä olemme me. Vielä ehtii, sillä maaliskuussa ovat viimeiset esitykset.

Muuta

WP_20150124_002Liput. Yhteistyöalennuksella sisälle. Väliajalla otimme kuvia Aalto-keskuksesta ja Apilasta. Joimme kahvit ja leipäjuustot söimme. Hillolla.

Kaipasimme isoja kuppeja (mukeja), varsinkin teen ystäville.

Lue uutinen YLE:n sivuilta. Katso keskustelupätkä YLE Areenasta.  Lue HS:n juttu – onko nyt joku Romeo ja Julia -buumi?

Teksti: Leenae, kuvat: Liimaki

Kategoria(t): teatteri Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s