Kimmo Pohjonen ja Eric Echambard, la 31.1.15, Rytmikorjaamo, Seinäjoki

Konsertti_2Turistien Rytmikorjaamon kevätkauden avaa Kimmo Pohjonen ja Eric Echambard. Luvassa on improvisaatiomusiikki-ilta. Sen nämä muusikot osaavat. Otamme eturivin paikat, jotta näemme vuorovaikutuksen ja sen, miten miehet soittimiaan pelaavat. Kimmo Pohjosen voimasoittoa on nähty useammankin kerran sekä livenä että telkkarissa. Eric Echambard on uusi tuttavuus.

TarinamusiikkiaKimmo_2

Konsertin osia on vaikea kutsua biiseiksi, kappaleiksi tai sävellykseksi. Ne ovat äänimaisemia, tarinamusiikkia ja rytmikertomuksia. Konsertti tarjoaa erinomaista musiikkia kirjoittamisen taustalle. Mielikuvitus vie tunnelmasta ja miljööstä toiseen. Annoin kynän soljua. Blogivihkoon tuli tekstiä, vaikka välillä kirjoitin sokkona.

Sessio 1 – Kvartaalin ankaruus

Aamu keinuttaa päivän käyntiin Kohta ollaan markkinoilla, tehtaissa, kokouksissa Pitää kiiruhtaa, pitkää juosta, lasten jono marssii kadulla. Pörssi rummuttaa kurssejaan, kvartaalit vaihtuvat, ihmiset puristavat, painavat otsat hiessä.

KapulatSessio 2 – Sadepäivä ja ukkosta ilmassa

Keitän teen, kattiloissa porisee. Sitten laitan munakkaan, metallisen valmistan. Aamun uinti altaassa ennen töiden alkua. Vettä sataa ulkona, ukkostakin ilmassa. Juna vie aavikolle, juna vie Siperiaan. On kuuma, hän palelee. On kuiva. Jano! He antavat hänelle juotavaa. Syö, syö, juo, juo.  Juokse kovempaa. Juokse, juokse, ravaa, maali häämöttää. Kiri kiri, ota se loppukiri. Maaliviivaa hamuan, voitan, vaikka näännyn nyt. Jano. Jano!

Sessio 3 – Pajatsoon nojaava miesEric_2

Tien vieressä niityllä lintunen, torin laidalla kadulla kukkanen, molemmat huilua soittavat, laulua pientä laulavat. Kahvilan pajatson vieressä puhetta, tarinaa, kertomusta, ja toista, kolmatta legendaa. Hah hah haa hoh hoh hoo Leijat ja vanhat miehet, niityllä ja torin laidalla.

Sessio 4a – Tanssikoulun käytävällä

Tanssikoulun käytävälle kuuluu aika klapse. Steppikenkien kopina, rytmikkäät väännöt, kuuluvat selkeät käskyt: askel eteen, askel taakse. Tanssikoulun oven takana seisoo ujo mies. Minäkö? Tanssimaan? Minäkö? Oppisinko? En osaa. Opettelenko? Tule tule tänne näin. Kädet käännä. Vielä väännä. Oikein hyvä. Näin. Suvereeni taituri kuin Travolta. Äh, unohda koko juttu, ajatus jo tuntuu nololta.

Sessio 4b – Maailman saranat

Luostarin raskaat portit ja ovet natisevat, nitisevät kirkuvat, kitisevät. Luostarin vanhat saranat, ruostuneet ja rumat – pakkopilli viheltää, tehtaan kello kilkattaa, kuuluu silti vellikellon soitto, pääset sisälle vielä, ulos – en enää tiedä.

Sessio 5 – Empivä hääsoittaja

Urkupilleihin on piiloutunut epäusko, sellainen epäselvyys, epävarmuus, epäileväisyys. Kun varmuus näyttää jo varmalta, tulee samassa isku vasten kasvoja, en uskalla, peruutan, käännyn takaisin. Ei luovuta kuitenkaan, se ilakoi ja kiemuroi, humuun intoutuu, tarjoaa marssia ja tahtoo valssia. Pyörähtää esiin iloa hehkuen, rakkaus nuori tai vanha, tunne tuttu ja entinen.

Sessio 6 – Kimalaisten tilauskirja

Kiire ja kiire, tahti on kova. Kuningatar käskee ja säätää: Tehkää, tehkää, toimikaa. Työtä, työtä, jatkakaa. Enemmän, paremmin, lisää ja lisää. KRÄTSPOKSPOMKÄÄÄÄÄK. Mitäs nyt, kuningatar? Tilauskirja hupenee, asiakkaat kaikkoavat. Suhdanteet ovat huonot, mikään ei nyt kannata. Laitan lapun luukulle ja palvelumme ulkoistan. Kiire kiire poissa on, syksy tulee, sulkee tehtaan, ajaa alas tuotannon.

UumenShamanistista, fyysistä soittoa oli saapunut kuuntelemaan reilut sata kuulijaa. Runsaslukuinen, kuten Kimmo Pohjonen totesi. Hyvä niin. Yleisö tykkäsi ja hurrasi, aplodeerasi seisaaltaan konsertin päätteeksi. Paikalla oli tuttuja, mutta myös tuntemattomampia kasvoja. Improvisaatiot ovat tuoneet Rytmikselle väkeä myös kauempaa. Muuta Joku kysyy myyjältä, miltä levyltä nämä konsertin kappaleet löytyvät. No, niin, ihan täysin ei mistään, mutta tässä on ehkä vastaavat tunnelmat. Levy on Uumen. Ostan levyn. 15 e. Pyydän  allekirjoitukset molemmilta. Pääsyliput. Veikkauksen kulttuurikaveritarjouksella kaksi yhden hinnalla. Yksi lasi valkoviiniä ja alkoholiton olut. Pojat

Teksti: Leenae Kuvat: Liimaki

Kategoria(t): live-musiikki, Musiikki Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s