Aamu, la 21.3.15, Willensauna, Helsinki

Paikat ovat rivillä kuusi. En olisi arvannut, että se on Willensaunassa takarivi! Istumme ihan äänipöydän edessä, mutta muuten näkymät näyttämölle ovat hyvät. Näytelmä Aamu on alkamassa.

Taiteilijaelämää

Kuuluisan ja menestyneen pianistin viimeinen konsertti on edessä. Salin lämpiöön ilmestyvät pianisti (Seela Sella), hänen kaksi tytärtään (Terhi Panula, Cecile Orblin) DSC_0503ja konserttirakennuksessa remonttitöitä tekevä runoileva putkimies (Heikki Pitkänen). Kaikki neljä näyttelijää eivät ole yhtä aikaa lavalla kuin kumarruksissa. Kohtaamiset, suhteet toiseen ja toisiin kerrotaan dialogien kautta. Dialogi – se on kahdenvälistä ja tiivistä, suoraa; ainutlaatuinen ja -kertainen hetki, jota ei anneta kenenkään kolmannen tulkittavaksi.

Taide on ja elämä on. Pianistin elämä ja ura on ollut täynnä musiikkia, konsertteja, harjoittelua, matkustamista. Rakkaus ja tunteet ovat kuuluneet siihen vain hetkittäin. Avausrepliikissä taiteilija suree, miten kukaan ei tarvitse häntä enää.

Äidin ja tyttärien elämää

Toinen tyttäristä on toimittaja ja toinen säveltäjä. Suhde tyttäriin on jäänyt etäiseksi, tyttärien suhde toisiinsa jäänyt muodostumatta. Lämpiössä kumpikin tyttäristä kysyy äidiltään hyväksyntää ja rakkautta. Oletko koskaan toivonut, ettei minua olisi? Mitä sanot tästä, sano, mitä olet mieltä tästä sävellyksestä? Pidätkö siitä? Onko siitä mihinkään? Onko minusta mihinkään?

Putkimiehen elämää

Putkimiehen elämässä on vähemmän mutkia. Miehen konstailemattomuudessa on jotakin jännittävää. Lisäksi hän kirjoittaa runoja. Yksinkertaiset runot, suorat kysymykset viettelevät kaikki naiset vuorollaan, hieman eri tavoilla jokaisen.

Vaivattomuutta

Näytelmää on helppo seurata. Syvät dialogit sisältävät tiukkoja kysymyksiä, huumoria ja häpeilemätöntä suoruutta. Tunnelma etenee armottomuudesta armollisuuteen, itsen ja toisen rakastavaan hyväksymiseen. Elämän ottamisen vastaan sellaisena kuin se tulee, mutta ei alistuen vaan sen antamista mahdollisuuksista oppien ja ammentaen. Lakkaa kysymästä, onko sinusta mihinkään! On on. Sinusta on moneen. Tietysti on.

Muuta

Ennen esitystä nautimme kahvit ja lohileivät. Tauolla joimme lasilliset viiniä.

Katso kuvasarja näytelmän kohtauksista (Flickr).

Teksti ja kuvat: Leenae

Kategoria(t): teatteri Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s