Fauren requiem, pe 18.3.16, Lakeuden Risti, Seinäjoki

Konsertti on osa perinteistä Ristintie-tapahtumaa, mutta tällä kertaa jätämme sen väliin ja menemme suoraan kirkkoon. Odotukset ovat korkealla, tunnen Fauren requiemin entuudestaan ja pidän siitä.

Konsertti alkaa Poulencin Sinfoniettalla

Ennen Fauren sielunmessua Seinäjoen ja Vaasan kaupunginorkesterit soittavat Francis IMG_4857Poulencin (1899-1963) Sinfoniettan. Ranskalaisen säveltäjän ”pikkusinfonia” on tilaustyö BBC:lle ja se on luonteeltaan kepeä, melodinen teos, joka koostuu neljästä osasta. Puolituntinen teos tarjoaa kaunista, jotenkin elokuvallista kuunneltavaa.

Fauren requiem – solistit ja kuoro astuvat esiin

Toinen reilu puolituntinen täyttyy Gabriel Fauren (1845-1924) requiemilla. Sielumessua luonnehditaan käsiohjelmassa hillityksi, rauhalliseksi, valoisaksi ja kirkkaaksi sävellykseksi. Se eroaa muista sielunmessuista juuri näillä ansioillaan. Ahdistus, kipu ja pelko ovat poissa. Teosta luonnehditaan kuoleman kehtolauluksi.

Sävellys on syntynyt elämänvaiheessa, jossa Fauren omat vanhemmat kuolevat. Ne eivät kuitenkaan ole olleet sielunmessun pohjana. Faure itse kertoo säveltäneensä sielunmessun ”huvin vuoksi”. Toisaalta hän oli halunnut luoda hautajaismusiikin rinnalle jotakin erilaista, joka poikkeaa itsellekin liian tutuksi muuttuneesta surumusiikista.

Fauren requiemin seitsemän osaa vaihtelevat ilmaisussaan. Rauhalliset, lyyriset osuudet kasvavat voimakkaiksi, jyhkeiksi kohtauksiksi, joissa musiikki valuu korvien kautta oman kehon ääripäihin. Sormet rummuttavat rytmiä samalla, kun voin seurata sopivalta näköetäisyydeltä harpun soittajan työskentelyä. Torvet töräyttävät ja musiikillinen IMG_4858kertomus etenee.

Taitavat muusikot

Mykistävän hyvät solistit, bassobaritoni Jouni Kokora ja sopraano Marjukka Tepponen, laulavat vaivattomasti. Erityisesti Tepposen esitys kasvaa intensiteetissään lähes mykistäväksi. Miltei hengittämättä yleisö, orkesteri ja kuoro kuuntelevat vahvaa tulkintaa.

Johanna Ojala-Haapalan johtama ja harjoittama Requeim-kuoro on koottu laulajista, jotka tulevat eri puolilta Etelä-Pohjanmaata. Ilta on onnistunut ja esitys vahva myös kuorolta jälleen kerran.

Kapellimestarina toimi Vaasan kaupunginorkesterin ylikapellimestari James Lowe. Hänen elävää ja vuorovaikutteista johtamista oli kiinnostava seurata.

Konsertin jälkeen näemme tuttuja, vaihdamme pääsiäistervehdyksiä. Kirkkopihalla myös tuntemattomien kanssa kiittelemme illan antia.

Liput 20 e.

Teksti ja kuva: Leenae

Kategoria(t): Ei kategoriaa, kirkkomusiikki, Klassinen musiikki, Musiikki Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s